-
Het kiezen van kleur
Het kiezen van kleuren die bij elkaar passen is een kunst op zich, maar er is een "vuistregel": als je een kleur hebt gekozen, laat dan die kleur op halve sterkte of een lichtere versie mengen. De kleur die je in eerste instantie op je gevoel hebt gekozen, is in de meeste gevallen ruimtelijk veel te donker of te fel.
-
Kleur op het plafond
De meeste mensen kiezen een tint met grijze of bruine kleuren, dit in tegenstelling tot de zuivere primaire kleuren. Je plafond hoeft niet altijd wit te zijn! Als je de kleur van de muur niet te donker hebt gekozen, dan kan je die ook voor het plafond gebruiken. Kies je voor een andere contrasterende kleur voor het plafond, dan zal dat zeker invloed hebben op de sfeer van de kamer. Natuurlijk heeft verlichting ook hier invloed op. Indirecte verlichting naar het plafond reflecteert de plafondkleur naar beneden.
-
Eerst proberen
Voordat je begint, kan je uit tijdschriften sfeer- en kleurafbeeldingen knippen en op een stuk karton plakken. Zo kan je gemakkelijker een keuze maken welke sfeer je wilt. Ben je toch niet helemaal zeker, dan is het aan te raden om een kleine hoeveelheid te kopen en een aantal kleuren op een plaat of board te schilderen en met elkaar vergelijken. Sommige verfwinkels verkopen vaak deze zogenaamde “mood-boards” in verschillende kleuren en tinten. Je kunt ook een gipsplaat van 244x60cm kopen en in de gewenste kleur verven. Zet deze plaat buiten in het daglicht waardoor je de echte kleur ziet. Daarna plaats je de plaat in je interieur (met kunstlicht). Zie het verschil!
-
Voorbereiden om de kamermuren te schilderen
Ontruim je kamer, dek zware meubels en moeilijk verplaatsbare objecten af met schildersfolie en verzamel al je schildersbenodigdheden, zoals verschillende verfrollers en verfpads. Schraap, indien nodig, alle losse verfdelen weg. Verwijder met een vochtige doek het stof en vuil van plinten, ramen en deuren.
-
Reparatie
Verwijder alle spijkers en schroeven uit de muur en plamuur alle gaten, scheuren of onvolkomenheden glad. Houd je aan de droogtijd die op de verpakking staat. Schuur daarna de geplamuurde gedeeltes mooi vlak en glad, voor een onzichtbaar resultaat. Breng schilderstape aan op de moeilijke plaatsen.
-
Schildertechnieken
Zorg altijd voor een natte verfrand en schilder altijd van droog naar nat en van boven naar beneden. Hierdoor zal je kwast of roller minder aftekenen en de overgangen zichtbaar minimaliseren. De verfbanen moet je ook niet te veel laten uitstrekken. Gebruik voldoende verf om een mooie egale verfbaan te krijgen. Gebruik je te weinig verf, dan krijg je een ‘vlekkerige’ verfbaan.
-
Zicht op details
Neem de tijd om goed te roeren voordat je begint. Voor het schilderen van de kleine details, giet je een kleine hoeveelheid verf in een potje. Neem een smal kwastje voor de hoeken en obstakels, dit maakt het veel makkelijker om scherpe lijnen te schilderen. Daarna schilder je de muren verder met een roller. Werk je graag met schilderstape tegen de plinten en kozijnen? Dan kan het beter zijn, eerst de grote oppervlakken te rollen en daarna de randen en obstakels te schilderen.
-
Kwast afstrijken
Bevochtig eerst je kwast voordat je begint. Dit helpt om de verf tegen te houden omhoog te kruipen. Steek je kwast ±1cm in de verf, en veeg daarna een zijde van de kwast schoon aan de rand van de verfpot. Dit zal helpen te voorkomen dat de verf gaat druipen op je kwast. Het voorkomt ook het gebruik van te veel verf en houdt je kwast langer schoon.
-
Van droog naar nat
Verf in lange, ononderbroken lijnen. Te kort is een van de meest voorkomende fouten. Bij het schilderen met een roller, moet je streven naar het bedekken van een baan van ±2 meter per keer. Je verft vanaf het plafond tot halverwege de muur en verf dan vanaf halverwege de muur tot aan de vloer. Daarna ga je verder aan de linker- of rechterzijde met de volgende verfbaan. Bij kleinere oppervakken, of dicht bij de kozijnen, gebruik je een smalle verfroller. Let op dat je een natte verfrand houdt en dat je werkt van droog naar nat.
-
Verf verdelen met de kwast
Bij het schilderen met een kwast kun je het beste eerst de verf verdelen naar links en rechts, of wat je het prettigste vindt, omhoog en omlaag. Maak daarna lange slagen vanuit de droge kant en werk de verfstrook af naar de natte rand. Na het drogen schilder je de 2e laag. Dit geeft een mooier resultaat. Bij een donkere kleur zijn er mogelijk drie lagen nodig! Laat de 1e verflaag volledig drogen voordat je de 2e laag gaat opzetten. Kijk op het verfetiket naar de droogtijd.
-
Schoonmaken van kwast en rol
Als je gemorst hebt en de verf is nog nat, moet je het direct met een vochtige doek verwijderen. Als het al droog is, zal je er meer moeite voor moeten doen. Tijdens het wachten moet je de kwast of roller vochtig houden. Je kunt de kwast of roller in een plastic zakje steken, of goed afdekken met plastic huishoudfolie. Leg de verpakte kwast en roller in de koelkast. Dit klinkt misschien gek, maar het werkt. De koelte weerhoudt de verf om te drogen. De volgende dag haal je simpelweg 30 minuten vooraf de kwast en de roller uit de koelkast, en ze zullen soepel zijn voor gebruik. Reinig je kwast, met acrylverf, met water en een beetje afwasmiddel. Spoel net zolang tot er geen verf meer uit de haren komt. Strijk de kwast weer in zijn oorspronkelijke vorm en laat hem drogen. (zie ook klustip schoonmaken)
-
Afstrijkrooster
Bij gebruik van grote muuroppervlakken kan je een afstrijkrooster of verf-raster gebruiken. Bij het gebruik van kleinere verfblikken, giet je de verf over naar een een 5-liter emmer. Een verf rooster of raster is een rechthoekige, metalen of plastic scherm dat je haakt op de rand van de emmer. Vul de emmer tot de helft met verf en hang het rooster in de emmer. Doop de roller in de verf, en rol de overtollige verf af tegen het rooster. Als je klaar bent, laat je het rooster in de emmer zakken en klik het deksel erop.
-
Het schilderen
Pak je roller en een rolstok en giet de acrylverf in het verfbakje of werk vanuit een emmer met rooster. Beslis welke muur je eerst gaat doen en schilder de muren in gelijkmatige stroken. Terwijl je wacht op het drogen van de eerste laag op de muur, verpak je de roller of kwast in plasticfolie. Daarna breng je dan een tweede laag aan. Giet een beetje acrylverf in een kleine kom en verf in de hoeken en randen van de kamer met een kleine kwast. Als je klaar bent, reinig je de kwast, kom, bak en roller. Als je schilderstape hebt gebruikt, verwijder deze zodra de verf droog aanvoelt.