-
Welke plug moet ik gebruiken?
Elk bouwmateriaal vraagt om een specifieke plug. Specifieke pluggen hebben voor specifieke situaties vaak een betere houvast dan een universele plug. Nadat je de juiste plug hebt gevonden voor jouw toepassing, moet je natuurlijk de juiste maat voor de plug kiezen. De boordiameter moet daarvoor gelijk zijn aan de plugdiameter. Deze staat vaak op de plug geschreven, bijvoorbeeld s6 voor een plug- en boordiameter van 6 mm.
-
De universele plug
De klassieke nylon plug bestaat in verschillende basisvormen. Bij het indraaien van een schroef zet de plug uit, waardoor deze verankert in de muur. De plug zelf kan je na het boren met een hamer voorzichtig in de muur drijven. Daarna kun je er een schroef indraaien. Let wel op dat je een schroef gebruikt die ten eerste geschikt is voor pluggen, en ten tweede de juiste lengte en dikte heeft voor de gekozen plug.
-
Slag- of nagelplug
Deze plug is uitgevoerd met een stalen nagel of speciale schroef en wordt met een hamer in de plug gedreven. Dit gaat veel sneller dan schroeven en is ideaal voor het bevestigen van plinten, latten, kozijnen, plafonds en wandbekleding. Eventueel kun je de schroef nadraaien met een schroevendraaier.
-
Vouw- of vleugelplug
De nylon vouwplug is een holle wand plug en bestaat uit 2 delen. Bij het aandraaien van de schroef, wordt het achterste gedeelte van de plug naar voren dubbelgevouwen. Een andere variatie is de vleugelplug. Deze heeft vier vleugeltjes aan de achterkant en is zeer bruikbaar voor ondiepe plaatsen. Je kunt hem gebruiken voor schilderijen, lichte spiegels en andere lichte zaken. De plug heeft een grote draagkracht voor bijvoorbeeld gipsplaten.
-
Ankerbouten
Deze pluggen worden ook wel keilbouten genoemd en zijn bestemd voor zwaar belaste bevestigingen, bijvoorbeeld een zwaar rek. Een M12 keilbout kan in normale omstandigheden ongeveer 200 kg hebben. Door het aandraaien van de moer of haak, wordt de keil, of conische hoek, naar binnen getrokken. De druk die daardoor ontstaat zorgt ervoor dat de metalen segmenten uitzetten en zich tegen het omliggende materiaal persen.
-
Parapluplug
De parapluplug vormt achter de holle wand een verdikking. Bij het indraaien van een schroef komen de segmenten naar buiten en vouwen zich als bij een paraplu uit. Paraplupluggen worden toegepast bij plaatmateriaal en zijn ook geschikt voor het bevestigen van lichte voorwerpen aan plafonds.
-
Tuimelplug
De Tuimelplug wordt meestal in plafonds gebruikt en bij holle wanden. Deze plug heeft vleugels die verend op een draadeindje zijn geplaatst. De plug wordt met opgeklapte vleugels in het gat geduwd en spreiden zich als het draadeindje wordt aangedraaid.